Czekoladowa tarta z rocquefortem

Słodka czekolada i ostry ser pleśniowy? Przyznacie, że to dosyć niecodzienne zestawienie. Wbrew pozorom rocquefort i czekolada stanowią harmonijne połączenie. W tarcie nie czuć wyraźnego smaku sera, za to dodaje on masie kremowej konsystencji. A czekolada z kolei "ugości diabelską ostrość chili i aromatyczną wanilię". Przepis pochodzi z drugiego numeru "Kukbuka".


Składniki na ciasto:
- 250 g mąki
- 125 masła pokrojonego w kostkę
- 1 łyżeczka cukru
- jajko
- pół łyżeczki soli
- 40 ml zimnej wody

Składniki na krem czekoladowy:
- 200 g czekolady deserowej 70%
- 25 g masła
- 240 ml śmietany kremówki
- 60 g sera roquefort
- szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy, masło kroimy w kostkę. Dodajemy cukier, jajko, sól i wodę. Zagniatamy wszystkie składniki. Okrągłą blachę o średnicy 22 cm smarujemy masłem, oprószamy mąką, po czym wykładamy rozwałkowanym ciastem. Pieczemy przez godzinę w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku.

Siekamy czekoladę, wrzucamy do miski, dodajemy miękkie masło. W rondlu zagotowujemy śmietankę, dodajemy ser i dokładnie rozpuszczamy, wlewamy do miski z czekoladą i masłem. Starannie mieszamy ze szczyptą startej gałki muszkatołowej, aż czekolada rozpuści się całkowicie. Masę przelewamy na upieczony i wystygnięty spód, całość schładzamy przez ok. 2 godziny.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...