Brownie

Namiętną miłością do brownie zapałałam, gdy z pracy odchodziła moja koleżanka i na pożegnanie jej mąż upiekł przepyszne ciągnące się, maksymalnie czekoladowe i obrzydliwie słodkie brownie. Kto spróbował brownie wie, że na jednym kawałku się nie kończy. Ciastko tak zapadło mi w kubkach smakowych, że już następnego dnia upiekłam całą blaszkę.



Składniki:
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady (o zawartości min. 70% masy czekoladowej)
- 200 g masła
- 200g cukru
- 100 g mąki
- 4 jajka

Przygotowanie:
Czekoladę i masło rozpuszczamy w garnuszku na lekkim gazie. Nie doprowadzamy do wrzenia. Odstawić do wystygnięcia. Jajka ubijamy z cukrem, a potem z mąką. Wlewamy rozpuszczoną czekoladę z masłem i delikatnie mieszamy.

Pieczemy w blaszce o wymiarach 35x60 cm w temperaturze 200 stopni przed ok. 20 minut. (W obawie przed tym, że ciasto będzie surowe, piekłam je trochę dłużej, przez co nie było tak rozpływające się.)


4 komentarze:

  1. To ciasto jest przepiękne!!! I ta skorupka na wierzchu!!! Oj zjadłabym kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wystarczy spojrzeć na to brownie i od razu jestem zdania że jest to pyszne ciasto już jak się na nie patrzy. Jak robię ten smakołyk z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ to wtedy wiem, że będzie na pewno dobre i szybko się rozejdzie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...