Inspiracją do tego dania było przepyszne tagliatelle, które jadłam niedawno w Socjalu. Połączenie krewetek i dyni okazało się moim odkryciem tej jesieni.
Składniki (dla 2 osób):
- 300 g makaronu np. razowego spaghetti
- 200 g krewetek
- 400 g dyni pokrojonej w w drobną kostkę
- 2 łyżki oliwy
- pół szklanki wytrawnego białego wina
- szczypta szafranu
- sól, pieprz, świeża bazylia
Przygotowanie:
Dynię kroimy w drobną kostkę i smażymy na rozgrzanej oliwie przez 15 minut, aż zmięknie. Dodajemy wino. W międzyczasie obieramy świeże krewetki lub gotujemy we wrzątku mrożone. Dorzucamy do dyni i gotujemy razem jeszcze przez 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, łyżeczką świeżej bazylii i szczyptą szafranu. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i mieszamy z sosem.
Składniki (dla 2 osób):
- 300 g makaronu np. razowego spaghetti
- 200 g krewetek
- 400 g dyni pokrojonej w w drobną kostkę
- 2 łyżki oliwy
- pół szklanki wytrawnego białego wina
- szczypta szafranu
- sól, pieprz, świeża bazylia
Przygotowanie:
Dynię kroimy w drobną kostkę i smażymy na rozgrzanej oliwie przez 15 minut, aż zmięknie. Dodajemy wino. W międzyczasie obieramy świeże krewetki lub gotujemy we wrzątku mrożone. Dorzucamy do dyni i gotujemy razem jeszcze przez 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, łyżeczką świeżej bazylii i szczyptą szafranu. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i mieszamy z sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz