Waniliowy sernik z ricotty

Dzięki użyciu ricotty sernik jest niezwykle miękki i lekki, a uroku i smaku dodają malutkie ziarenka wanilii. Samo przygotowanie ciasta zajmuje nie więcej niż 15 minut. Należy tylko wcześniej wyjąć składniki z lodówki, żeby były w temperaturze pokojowej. Wyzwaniem może być tylko chłodzenie sernika - nie można wyjąć go od razu z piekarnika i zacząć po chwili jeść, musimy mu dać ochłodzić się stopniowo, żeby nie opadł.


Składniki:
- 1 kg ricotty
- 4 jajka
- laska wanilii
- szklanka cukru
- łyżeczka skórki cytrynowej

Przygotowanie: 
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, odstawiamy. Żółtka miksujemy z cukrem na gładką masę. Stopniowo dodajemy ser ricottę, a nstępnie ziarenka wanilii z przekrojonej laski i skórkę cytrynową. Do masy delikatnie wmieszamy pianę z białek. Ciasto wylewamy na tortownicę o średnicy 30 cm. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok. 60 minut. Zostawiamy w ciepłym piekarniku przez jakiś czas, żeby sernik nie opadł.


Przepis dodaję do akcji "Serniki 2013 - edycja zimowa".

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...