Wiedeń - miasto, które od paru lat wygrywa ranking jakości życia. Świetna infrastruktura, bezpieczne ulice i dobra opieka zdrowotna zadecydowały o jego pierwszym miejscu w rankingu. Poza tym liczne parki, rozwinięta sieć ścieżek rowerowych, niska przestępczość, tani i dobry transport publiczny, który wypiera samochody, możliwość wypożyczenia rowerów i smartów w całym mieście - wszystko to sprawia, że Wiedeń jest niemalże rajem na ziemi. Nie mówiąc o zabytkach, kulturze, operze, muzyce, architekturze...
Ekstrakt pomarańczowy i cytrynowy
Jest taki sklep w Amsterdamie, w którym Święta Bożego Narodzenia trwają cały rok. Święty Mikołaj wita nas przy wejściu, półki uginają się pod wszelkiego rodzaju bombkami, ozdobami, bałwankami i mikołajami, a tablica nad wejściem odlicza dni do Świąt.
Nie 207 (tyle tablica pokazywała w czerwcu, kiedy tam byłam), tylko 45 dni pozostało do Świąt. To najlepszy czas, żeby zacząć przygotowania do wypieku świątecznych ciast. Warto wcześniej przygotować ekstrakty, którymi będziemy doprawiać ciasta i masy, nie tylko świąteczne. Domowe ekstrakty, w przeciwieństwie do aromatów kupowanych w sklepie, mają naturalny smak, aromat i kolor.
Nie 207 (tyle tablica pokazywała w czerwcu, kiedy tam byłam), tylko 45 dni pozostało do Świąt. To najlepszy czas, żeby zacząć przygotowania do wypieku świątecznych ciast. Warto wcześniej przygotować ekstrakty, którymi będziemy doprawiać ciasta i masy, nie tylko świąteczne. Domowe ekstrakty, w przeciwieństwie do aromatów kupowanych w sklepie, mają naturalny smak, aromat i kolor.
Marokańskie tagine z ryby
Przygotowując tę potrawę, czułam się, jakbym była w starej dusznej marokańskiej kuchni, a nie listopadowej Warszawie. Zapach cynamonu, kolendry i szafranu jeszcze długo się unosił w mojej kuchni. Tagine przygotowuje się tradycyjnie w glinianym naczyniu ze stożkowatą pokrywą. Jest ono specjalnie przystosowane do długiego gotowania - para wodna nie ucieka na zewnątrz, tylko z powrotem wraca do naczynia. Ryba nie wymaga tak długiego czasu duszenia, jak na przykład wołowina, więc moją wersję tagine przygotowałam w zwykłym garnku. Przepis pochodzi z książki "Ryby i owoce morza".
Etykiety:
kuchnia marokańska,
oliwki,
pomidory,
ryby
Sernik nowojorski według przepisu Nigelli
Szlachetny, kremowy i delikatny - tak bym określiła sernik nowojorski, gdybym mogła użyć tylko trzech słów, bo dużo mogłabym pisać o jego bogatym smaku, gładkiej konsystencji lub o tym, że nie może się nie udać. Sernik nowojorski obroni się sam, więc dodatkowej reklamy nie potrzebuje.
Poniższy przepis pochodzi z ksiązki Nigelli Lawson "Jak być domową boginią".
Poniższy przepis pochodzi z ksiązki Nigelli Lawson "Jak być domową boginią".
Etykiety:
ciasta,
Nigella Lawson,
serniki,
sery
Spaghetti z dynią i krewetkami
Inspiracją do tego dania było przepyszne tagliatelle, które jadłam niedawno w Socjalu. Połączenie krewetek i dyni okazało się moim odkryciem tej jesieni.
Łosoś w salsie z ananasa i mango
Brak promieni słonecznych, pierwszy śnieg w październiku i ciemności zapadające o 16 rekompensuję sobie dużą dawką słońca w kuchni. Ostatnio w moim jadłospisie królują owoce w kolorze żółtym: mango, melon, sharon, ananas i banany. Moja słoneczne danie na pierwsze dni listopada to delikatnie przyprawione mięso łososia w słodko-słonej salsie, czyli dużo białka, zdrowych kwasów omega 3 i słońca.
Zupa minestrone
Jadacie czasami zupę na śniadanie? Nie chodzi mi o zupę mleczną, którą prześladowano nas w przedszkolu. Mam na myśli zupę, którą zwykle podaje się na obiad. Brzmi dziwnie? Mnie również wydawało się to dosyć oryginalne, gdy pierwszy raz usłyszałam o tym od mojego nauczyciela jogi. Śniadanie to w końcu najważniejszy posiłek dnia, a nic tak nie rozgrzewa jesienią i zimą jak ciepła zupa.
Etykiety:
cebula,
cukinia,
kuchnia włoska,
pomidory,
zupy
Subskrybuj:
Posty (Atom)