Greckie tzatziki

Deszcz miarowo uderza o szyby, zakładam jesienny płaszcz oraz kalosze i omijając kałuże biegnę do pracy... To nie tak miało być, to nie może być koniec czerwca. A jeszcze parę dni temu chowałam się przed palącym greckim słońcem w cieniu żagli i leczyłam poparzone kolana. Aby poprawić sobie jakoś humor, robię tzatziki, które codziennie jadłam w Grecji.


Spaghetti w białym sosie

Jakaż była moja radość, gdy odkryłam po powrocie z Grecji, że sezon na szparagi nie skończył się tradycyjnie w noc świętojańską, lecz wciąż trwa. Od razu kupiłam trzy pęczki. Poniżej przedstawiam zastosowanie pierwszego z nich - makaron spaghetti w białym sosie. Bazą sosu jest słodki ser mascarpone, ale w połączeniu z wytrawnym winem i dodatkiem soli i pieprzu idealnie współgra ze szparagami.


Greckie smaki


Rejs po Morzu Jońskim był dla mnie wielką przygodą, bo pierwszy raz spędziłam urlop pod żaglami. Oprócz sterowania, stawiania żagli, cumowania, zarzucania kotwicy i szorowania pokładu raczyliśmy się w niewielkich portach na Zakintosie, Kefalonii, Itace, Leukadzie, Meganisi i Kalamos. Największą popularnością cieszyły się kalmary - zamawialiśmy je, bo wiedzieliśmy że na pewno będą świeże. W jednej tawernie w Zakintos szefowa kuchni wyjęła parę świeżo złowionych kalmarów z wystawionej na widok lodówki z zapasami ryb i owoców morza, a następnie je dla nas przyrządziła.


Pocztówka z Grecji

Wróciłam wypoczęta, ciemniejsza o parę tonów i "wyprostowana przez morze", jak stwierdził ostatniego dnia nasz kapitan, widząc nas zmęczonych, brudnych i spalonych słońcem.

Podziwialiśmy zapierające dech w piersiach widoki.


Już niedługo...

... nastąpi chwilowa przerwa w dostawach postów :)


Chutney z rabarbaru

W kuchni uwielbiam nieoczywiste połączenia i poszukania nowych smaków. Chutney, czyli gęsty sos z owoców lub warzyw, może być słodki, kwaśny i pikantny jednocześnie. Do przygotowania tego sosu użyłam tego, co akurat najświeższe, najzdrowsze i najlepsze, czyli rabarbaru. Inspirowałam się przepisem Nigelli na brązowy sos, ale swój chutney gotowałam krócej i go nie miksowałam, żeby kawałki rabarbaru i cebuli były widoczne.



Kuchnia (obcenych) marzeń

Projektowanie i urządzanie swoich pierwszych kuchni mam już za sobą. Pierwsza z nich była skromna, przytulna i dość tradycyjna. Szereg jasnych szafek zajmował całą ścianę, przy przeciwległej ścianie stał stół z czterema krzesłami, a lodówka za drzwiami. W okna były żaluzje, a na parapecie kwiatki. Drugą, w której obecnie rezyduję, to minimalizm w czystej postaci. Jest otwarta na salon, a panują w niej szarości, chrom, stal i połysk. Znajduje się w niej długi i biały blat, dwudrzwiowa lodówka, słupek z piekarnikiem i mikrofalówką, wyspa z płytą indykcyjną na środku. Nie byłabym jednak sobą, gdybym w głowie nie planowała kolejnej kuchni. Obecnie fascynuje mnie styl skandynawski - białe drewniane szafki, płytki-cegiełki, kamienne blaty i coś, co z pewnością znajdzie miejsce w mojej kolejnej kuchni, czyli siedzisko pod oknem.


Rozwiązanie konkursu z sushi w tle

Dziękuję wszystkim za udział w konkursie, w którym wygrać można było zestaw do samodzielnego przygotowania sushi składający się z ryżu do sushi, octu ryżowego, sosu sojowego, listków nori, pasty wasabi, maty bambusowej oraz pałeczek drewnianych. 



Tradycyjna zupa ogórkowa

Ukiszone przeze mnie w zeszłym roku ogórki w końcu doczekały się swojego debiutu w formie tradycyjnej zupy ogórkowej, jaką jadam u mamy. Dopiero od niedawna odkrywam świat zup, zwykle wolałam przygotować efektowne danie główne, a zupy pomijałam. Teraz jednak nie wyobrażam sobie teraz weekendowego obiadu bez zupy.



Konkurs z sushi w tle - przypomnienie

Przypominam, że zestaw do  samodzielnego przygotowania sushi czeka na nowego właściciela! Jeszcze tylko do niedzieli możecie wziąć udział w konkursie. Wystarczy zostawić komentarz pod TYM POSTEM z pomysłem na sushi, które zrobicie z pomocą tego zestawu. 


Kurczak słodko-kwaśny Jamiego Olivera

"Pyszny kurczak w sosie słodko-kwaśnym" brzmi jak z reklamy gotowych sosów lub chińskich dań z torebki? To wcale nie było moją inspiracją, wręcz przeciwnie. Szukając pomysłu na świąteczny obiad wertowałam książkę Jamiego Olivera "Happy Days with the Naked Chef", aż znalazłam przepis idealny - kurczak pieczony w zamknięciu z papryką, cebulą, ananasem i imbirem. Feeria smaków, jaka powstaje z tej mieszanki zamkniętej w naczyniu na godzinę, jest oszołamiająca: delikatność kurczaka, słodycz ananasa, ostrość chili i cebuli i gorzkość imbiru.


Sałatka z trewalem i sosem pesto

Wędzony trewal - moje najnowsze odkrycie. Zwariowałam na jego punkcie - stał się żelaznym punktem moich lunchowych sałatek. Trewal to ryba morska, trochę tłusta, ale bardzo zdrowa i smaczna. Oprócz ryby dodaję do sałatki kawałek sera raclette i awokado. Całość polewam świeżo przygotowanym sosem pesto.


Tarta cytrynowa na "ubogo"

Tarta cytrynowa z mascarpone i ricotty, czyli kuchnia dla biedaków. Nie brzmi jak ubogie jedzenie? Wbrew temu, co się może wydawać, najpopularniejsze włoskie dania, takie jak pizza, owoce morza czy makarony, to były dania najbiedniejszych Włochów. Mięso było rarytasem, ale pizza? Przecież to ubogi placek z sosem pomidorowym. A makaron do lasanii to tylko długoterminowa konserwa, którą starożytni Rzymianie trzymali na gorsze czasy. Bieda zmuszała Włochów do emigracji, a oni zabierali ze sobą kuchnię, którą tak dobrze znali. Fascynujące, jak ubogie makarony i pizza stały się tak popularnymi daniami, za które często musimy słono płacić.


Co mam na języku, czyli moje ulubione przyprawy

Pod przepisem na pieczonego łososia w ziołach dostałam wiele pytań o to, jakich przypraw użyłam do zamarynowania ryby. Stąd pomysł na mój dzisiejszy wpis - podzielę się z Wami moimi ulubionymi przyprawami i ziołami. "Gdyby nie istniały zioła, jutro rzuciłbym gotowanie. Dzięki ziołom możesz całkowicie przekształcić danie, uczynić je bardziej pożywnym, lżejszym lub aromatycznym." - pisze Jamie Oliver w jednej ze swoich książek. Nie mogę się z nim nie zgodzić. Na szczęście zioła i przyprawy mają się dobrze, a kariery kulinarne Jamiego i moja nie są zagrożone:)



Zupa krem ze szparagów z orzeszkami piniowymi

Czy ja już pisałam, że szaleję za szparagami? Nie? A to, to, to i to? I to wcale nie jest koniec, pomysłów na przygotowanie szparagów mam jeszcze wiele:)


Sałatka z małżami i szparagami

Zostały mi tylko 2 tygodnie do bikini, więc moja dieta składa się ostatnio w większość z samych sałatek. Na dzisiejszy lunch zjem lekką sałatkę z mięsem małży i szparagami. Szparagi - wiadomo: sezon w pełni, gdzie się nie obejrzę - szparagi, a ja mogłabym je jeść cały czas. A małże? W paczce z Włoch, którą ostatnio dostałam, znalazłam słoiczek małży bez muszli. Są takie pyszno-włosko-morskie, że mogłabym je jeść łyżkami prosto ze słoiczka.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...